Welke vloerverwarming is geschikt voor een gietvloer?

De thermostaat springt in het najaar weer vaker aan. Mensen brengen meer tijd binnenshuis door. Een prettig verwarmde leefomgeving is dan zeker geen overbodige luxe. Een EPI gietvloer in combinatie met een vloerverwarming biedt de perfecte uitkomst: Energiezuinig, comfortabel en onzichtbaar. Maar welke vloerwarming is geschikt en welke voordelen zijn er? In de blog vertellen we je alle ins en outs.

Esthetisch en ruimte besparend

Standaard radiatoren zijn niet bepaald een lust voor het oog. Ze zijn groot, lomp en over het algemeen niet stijlvol. Vloerverwarming is het tegenovergestelde. Vloerverwarming is onzichtbaar en wordt gelegd voordat de gietvloer wordt aangebracht. Door de geringe dikte van een EPI gietvloer en het ontbreken van radiatoren blijft het volledige vloeroppervlak intact.

 

Soorten vloerverwarming

Bij vloerverwarmingssystemen stroomt er doorgaans (warm) water door een slangensysteem dat aangesloten is op een bestaand cv-netwerk. Dit kan een cv-ketel zijn of een warmtepomp. Een vloerverwarmingssysteem bestaat uit een droogbouw- of een natbouwsysteem. Beide systemen zijn geschikt voor gietvloeren, maar hebben een andere opbouw. Een droogbouwsysteem wordt bovenop de dekvloer op de isolatielaag geplaatst en een natbouwsysteem in de cement of anhydriet laag. Lees meer over welke ondergrond geschikt is voor een gietvloer.

Droogbouwsystemen zijn sneller geplaatst door het vervallen van het uithardingsproces van cement of anhydriet. Met behulp van speciale Fermacell-vloerplaten breng je een ontkoppeld vloer aan, om vervolgens de gietvloer aan te brengen. Bij een natbouwsystemen kan de gietvloer na uitharding en droging direct hechtend worden aangebracht zonder het aanbrengen van een extra tussenlaag. Daarnaast is een gietvloer met een natbouwsysteem trager in opwarmen en afkoelen, omdat de dekvloer meer massa bevat die eveneens opgewarmd wordt.
Elektrische vloerverwarming is tevens ook toepasbaar in een droogbouw- en natbouwsysteem. De elektrische elementen verwarmen gelijkmatig de grond en zijn gemakkelijk op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Deze techniek is vooral populair bij badkamers.

EPI Superbase Warm concrete
EPI Superbase Warm concrete
EPI Superbase Warm concrete

Kostenefficiënt en comfortabel

Het rendement van vloerverwarming ligt een stuk hoger dan bij raditoren. De vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Door de gelijkmatige warmteverdeling is de gewenste temperatuur eerder bereikt en geeft het een comfortabel gevoel.
Vloerverwarming met een watervoerend slangensysteem kent nog meer voordelen. Vloerverwarming kan in combinatie met een warmtepomp ‘s zomers gebruikt worden om te koelen. Door water in de slangen te koelen in plaats van water te verwarmen, kan je de temperatuur van de gietvloer en de ruimte met enkele graden koelen.

 

Advies in onze showroom

EPI gietvloeren zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Elke situatie kent een andere aanpak. Je goed laten adviseren is belangrijk voor de juiste installatie en afloop. Maak vrijblijvend een afspraak met onze showroomadviseurs. Zij informeren je graag over de verschillende vloersystemen en mogelijke combinaties met vloerverwarming.

Lees andere trendberichten

De zoektocht naar nieuwe kleuren

De zoektocht naar nieuwe kleuren

De nieuwe kleurencollectie voor de EPI gietvloeren is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Maison Marie, AL architecten, EQ Interieur en TREU Interior Specials. Op uitnodiging van EPI zijn deze partijen samen met ons begonnen aan een zoektocht tot nieuwe...

mehr lesen
Tips voor werken in warm weer

Tips voor werken in warm weer

We kunnen weer gaan genieten van prachtige warm weer. Voor de verwerkers van EPI producten zorgt dat voor wat extra aandachtspunten voor het beste eindresultaat.   Onze tips:   Neem voorzorgsmaatregelen zodat de verwerkingsomstandigheden optimaal zijn Laat...

mehr lesen
Een unieke opleiding tot VVVF verfvakman

Een unieke opleiding tot VVVF verfvakman

Op woensdag 14 oktober heeft Robbert van der Eijk, initatiefnemer en directeur van De IJssel Coatings in Moordrecht, het startschot gegeven voor de opleiding tot VVVF verfvakman van VAPRO. Drie EPI Group collega’s maken gebruik van de kans deze unieke opleiding te...

mehr lesen
Vloeren voor de mobiliteitssector (garages en werkplaatsen)

Vloeren voor de mobiliteitssector (garages en werkplaatsen)

Een goede, slijtvaste vloer is voor de mobiliteitssector, zoals garagebedrijven en werkplaatsen, super belangrijk. Dagelijks worden auto’s en bussen in- en uit gereden, worden er gereedschappen en machines op de vloer geplaatst en wordt de vloer belast door bezoekers...

mehr lesen